Vesti
mapa sajta
........................................................................................................................................................
STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE
kadrova za samostalno obavljanje delatnosti za struke i zanimanja

MAŠINSKA STRUKA: mašinbravar, bravar, metalostrugar, metaloglodač, metalofarbar, vodoinstalater, monter centralnog grejanja, ložač, limar, zavarivač gasom i elektrozavarivač.
USLUŽNE DELATNOSTI: prodavac mešovite robe, plastičar, vulkanizer, cvećar, krojač, fotokopiranje, kinooperater, fotograf, radnik fizičkog obezbeđenja i dr.
UGOSTITELJSKA I PREHRAMBENA STRUKA: konobar, kuvar, poslastičar, pekar, pica majstor, mesar, buregdžija, pekar za izradu peciva, mlinar, točilac pića, kobasičar, ćevabdžija, servirka, sobarica, higijeničarka, portir i dr.
AUTO I ELEKTRO STRUKA:  automehaničar, autolimar, autodizaličar, autobravar, autolakirer, autotapetar, autoelektričar, električar i dr.
GRAĐEVINSKA I DRVOPRERAĐIVAČKA STRUKA: keramičar, parketar, zidar-fasader, moler-farbar, izolater, tesar, stolar, tapetar, roletnar, armirač, staklorezac, betonirac i dr.
RUKOVAOCI UREĐAJIMA I MAŠINAMA:  rukovalac parnim kotlovima, rukovalac građevinskim mašinama, dizaličar, kranista, buldožerista i drugo. Vozač viljuškara podleže i posebnim propisima - posedovanje vozačke dozvole i sl.)
SERVISERI: TV aparata, računara, bele tehnike i rashladnih uređaja.
       Narodni univerzitet "Božidar Adžija" organizuje kurseve stručne osposobljenosti u trajanju 3-9 meseci, zavisno od godina starosti polaznika. Osposobljavanje za rad i usavršavanje u procesu rada, Univerzitet organizuje i realizuje po sopstvenim nastavnim planovima i programima. Za  sva  zanimanja  organizovana je  teorijska  nastava  dva puta  nedeljno  u prostorijama NU "Božidar Adžija". Praksa se obavlja u vreme rada preduzeća gde se polaznik upućuje. Cena kursa usklađena je sa njegovim trajanjem, a polaznik plaća tečaj, upisninu, ispit i skripte.
       Ukoliko školarinu plaća radna organizacija, tečaj se plaća odjednom, preko profakture koja  se  dobija  od  NU "Božidar Adžija". Cena tečaja za strane državljane je duplo veća i plaća se odjednom.
       Polaznik mora da ima obavljenu praksu u trajanju od najmanje 240 časova za punoletne i 720 časova za polaznike stare od 15 do 16 godina. Polaznik može sam da nađe praksu i tada se cena umanjuje za 10%. Polaznik je dužan da uzme uput u NU "Božidar Adžija", bilo da je sam obezbedio praksu ili je to učinio centar. Za  servisere teorijsko-praktična nastava traje 54-90 časova.
       Za naše kurseve polaznik mora da ima završenu osnovnu škole, a za pojedina zanimanja - servisere (TV aparata, bele tehnike, računara, audio opreme, za popravku i održavanje liftova) -  polaznik mora da ima završenu srednju školu. Ukoliko je polaznik stariji od 45 godina, prilikom polaganja ne mora imati svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi.
       Priručnici za nastavu koje polaznik kupuje prilikom upisa obavezni su. Dnevnik se popunjava tokom obavljanja prakse i na kraju ga overava ovlašćeno lice kod koga je obavljena praksa (umesto overenog dnevnika kandidat može doneti i potvrdu o obavljenoj praksi).
       Za tečajeve u kojima se radi sa hranom (ugostiteljska zanimanja, prehrambena, trgovci), polaznik je dužan da obavi sanitarni pregled, koji se obavlja u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja, ul. 29. Novembra br. 54, i polaznik sam snosi troškove. Za zanimanja gde je potrebna uniforma (ugostiteljske struke) polaznik je dužan da je sam obezbedi. Polaznici fotografije u obavezi su da poseduju fotoaparat i obezbede repromaterijal.

Nakon završetka prakse, polaznik polaže sledeće ispite:

1.        Osnovi struke
2.        Tehnologija zanimanja
3.        Organizacija rada sa zaštitom na radu
4.        Praktična provera.

       Pre provere znanja polaznik je dužan da izvrši uplatu za ova četiri ispita. narodni univerzitet "Božidar Adžija" imenuje komisiju pred kojom polaznici polažu ispite, koji se održavaju prvog, trećeg i petog petka u mesecu u prostorijama NU "Božidar Adžija" od 10 sati. Serviserima nastavnik zakazuje ispit sa grupom.
       Polaznik može da izađe na proveru znanja ukoliko radi najmanje tri meseca na određenim poslovima, pri čemu plaća punu cenu tečaja, ispite i priručnike. Uz potvrdu da rade na određenim poslovima duže od godinu dana, polaznici plaćaju nižu od pune cene tečaja. Svi polaznici ne moraju da idu na naše kurseve, jer su praksu obavili kroz rad.
       Na ispitu svaki polaznik mora da ima regulisane uplate, ličnu kartu, svedočanstvo osnovne ili srednje škole,  urađen i overen dnevnik (umesto overenog dnevnika može i potvrda o obavljenoj praksi).
       Naše diplome nisu u sistemu redovnog školskog obrazovanja, već u sistemu permanentnog obrazovanja i po završetku kursa stiče se međunarodno priznata diploma stručne osposobljenosti. Naše delatnosti su u sistemu kvaliteta JUS ISO 9001:2001 i polaznik je osposobljen za samostalno obavljanje delatnosti i zanimanja po Zakonu o ličnom radu. Na zahtev kandidata može se izdati i uverenje o položenim ispitima.

Narodni univerzitet

 
 
 
 
 
BOŽIDAR ADŽIJA
Radoslava Grujića 3
 
Centar za zanate
 
 
 
 
 
 
Informacije: Beograd: 011/3443-446, 2446-983, faks: 3443-448
Novi Sad 021/6615-937, Kruševac 037/446-111
e-mail: zanati@bozidaradzija.com
.............................................
.............................................
© 2006 Narodni univerzitet Božidar Adžija, Radoslava Grujića 3 Beograd, tel: 011/ 34-43-446, faks: 34-43-448
 
Početna    O nama    Punktovi    Cenovnik    Uprava    Kontakt
This text is replaced by the Flash movie.